JANGAN Lakukan 5 Tabiat Ini Jika Anda Memandu Kereta GEAR MANUAL !!!

| March 15, 2016 | 0 Comments

JANGAN Lakukan 5 Tabiat Ini Jika Anda Memandu Kereta GEAR MANUAL !!!Jika sebelum ini kami mengemukakan artikel tentang 5 tabiat buruk yang perlu dielakkan ketika memandu kereta automatik, kini  kami sekali lagi tampil dengan 5 tabiat buruk yang perlu dielakkan ketika memandu kereta manual pula.

hand-manual-gear-shift-knob-8609415

Baca : JANGAN Lakukan 5 Tabiat Ini Jika Anda Memandu Kereta Transmisi Automatik !!!

Dan seperti artikel sebelum ini, tips ini diberikan oleh Fenski dari chanel Youtube, EngineeringExplained.

Jika anda seorang pemandu kereta manual, anda akan tahu di kereta manual, semuanya tentang ‘clutch’ dan gear. Jadi ini 5 tabiat yang perlu anda elakkan untuk memastikan dua bahagian ini lebih terjaga.

1 – Jangan gunakan batang gear sebagai tempat ‘merehatkan tangan’
Menggunakan batang gear sebagai tempat ‘menyantaikan’ tangan boleh menyebabkan satu komponen gear haus (lebih spesifik, trans-axle shift forks). Gambaran ringkasnya, jika anda meletakkan tangan di atas batang gear, anda sedang menekan satu komponen statik (gear forks) kearah satu komponen yang sedang berputar.

download

2 – Jangan letakkan kereta dalam keadaan ‘bergear’ ketika menunggu di lampu isyarat
Tabiat ini sangat-sangat perlu dielakkan. Ia bukan sahaja boleh menyebabkan komponen clutch anda cepat haus (sebab selalu tekan) malah ia juga boleh membahayakan jika anda secara tidak sengaja terlepas kaki dari ‘clutch’.

21b41b1

3 – Jangan gunakan ‘clutch’ dan pedal minyak  untuk mengimbangi kereta anda ketika menaiki bukit
Sesetengah kita suka melakukan tabiat ini. Mengimbangi kereta menggunakan clutch dan juga minyak. Namun Fenski berkata ia adalah tabiat yang buruk. Rasionalnya? Perbuatan itu akan merosakkan bahan geseran (ferodo) yang ada di ‘clutch disk’. Dan ianya mahal untuk ditukar. Jadi lebih baik brek pad yang haus.

would-car-hesitate-stall-going-uphill_b5012a7758d8d937

4 – Jangan ‘heret’ enjin ketika gear tinggi.
Kadang-kadang, kita tersilap masuk gear tinggi ketika RPM masih lagi belum optimun. Disebabkan rasa malas, kita tidak menukar kembali ke gear yang lebih rendah. Namun , perbuatan ‘remeh’ ini akan memendekkan jangka masa ‘clutch’ dan juga meningkatkan pengumpulan habuk di dalam enjin.


5 – Jangan letakkan kaki anda di atas ‘clutch’ ketika memandu
Apabila anda meletakkan kaki anda pada pedal ‘clutch’, berkemungkinan clutch anda itu tidak benar-benar terangkat dari sistem transmisi. Ini boleh menyebabkan penggunaan bahan api yang tinggi selain ‘clutch’ anda juga turut akan haus.

hqdefault

Jika anda perlukan penjelasan yang lebih teknikal dan mendalam, tonton video ini :

Kredit : Siakapkeli

P.S. 1 – “Saya TERKEJUT Tengok 16 Tong…Bukan Dulang” Inilah Pendedahan Tun Mahathir Tentang Majlis Pertunangan Anak Najib Razak Yang MEWAH !!!
P.S. 2 – “Zahid Hamidi Sila Letak Jawatan Dan Anaknya Sila Duduk DIAM!!” Inilah Komen PEDAS Buat Zahid Hamidi Dan Anaknya !!!
P.S. 3 – Inilah Soalan PANAS Nurul Izzah Kepada DS Zahid Hamidi Tentang MOU Bangladesh-Malaysia Yang Buat DS Zahid Hamidi TERKEDU !!!
P.S. 4 – “Kak Long Tunggu Jer Korang Cari Kak Long Nanti Di Padang Mahsyar” Inilah Kata-Kata Anak Zahid Hamidi Kepada AMRAN FANS !!!
P.S. 5 – “Siapa Peguam Negara Hendak Campur Tangan Dalam Hal Ehwal Pentadbiran SPRM?” Soal Bekas Naib Ketua UMNO Batu Kawan !!!

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *