Pesakit HIV Dimamah Ulat, Ditinggalkan Keluarga…

| April 4, 2016 | 0 Comments

Pesakit HIV Dimamah Ulat, Ditinggalkan Keluarga…JOHOR BAHRU – Seorang lelaki yang menghidap HIV ditinggalkan hidup bersendirian di sebuah rumah oleh ahli keluarganya, viral di laman sosial semalam.

3

Lelaki yang lumpuh seluruh badan ini ketika ditemui, tangan dan hidungnya sudah berulat. Malah hidungnya sudah tiada, sudah habis dimamah ulat.

Difahamkan, mangsa telah ditinggalkan oleh keluarganya selama setahun setengah dan hanya terus bergantung hidup dengan bantuan dari jiran-jiran yang prihatin.  Namun, keadaan lelaki itu semakin teruk menyebabkan jiran-jirannya tidak berani membantunya lagi kerana bimbang penyakit yang dihidapnya akan berjangkit pada mereka.

Justeru, penduduk-penduduk Blok 14, Taman Desa Mutiara memohon pihak Jabatan Kesihatan Negeri Johor, turun memberikan bantuan kepada lelaki ini.

“Pihak jiran sudah cuba mengesan warisnya, tetapi gagal. Kini dia tinggal seorang diri dan tidak berupaya menguruskan dirinya. Jiran-jiran nak beri makanan pun sudah takut sekarang. Mereka juga khuatir jika penyakitnya berjangkit dengan mereka yang lain. Keselesaan penduduk juga amat terganggu dengan bau busuk najis dan bunyi jeritan dari lelaki ini,” kata sumber.

Menurut penduduk blok tersebut, mereka tiada niat mahu mengaibkan pesakit itu tetapi mahu menuntut pihak berwajib memberikan pembelaan yang wajar kepadannya.

1 2 4 5 6

Menurut jirannya, Zuraidah Arbain, lelaki itu sebelum ini adalah penagih dadah tegar sehinggalah disahkan menghidap HIV positif.

“Dia bujang, ada mak dan adik perempuan sahaja. Bapanya telah lama meninggal dunia. Dia penghidap HIV atau Aids. Dia juga penagih dadah tegar. Dulu dia tinggal bersama mak dia. Tetapi mak dia merajuk sebab selalu dicaci maki oleh anak sendiri. Adik perempuan dia sudah berkahwin.

“Jangan cakap kami jiran tak peduli. Dia sudah terlantar lebih setahun setengah. Jiran-jiran yang banyak menolong. Sudah banyak kali menghubungi ambulans, tetapi mereka hanya datang sekejap sahaja. Hospital kata, dah tak boleh buat apa sebab dah capai tahap teruk. Hanya doa dan pengampunan dari ibunya sendiri yang diperlukan. Semoga Allah mengampuni segala dosa dia,” katanya.

P.S. 1 – Tindakkan Lelaki Ini MENGEJUTKAN Satu Sekolah Apabila Dia MENCEROBOH Tandas Perempuan Hanya Kerana Ingin….
P.S. 2 – Wanita Ini Dihadiahkan Ais Krim Je Dari Suaminya, Tapi Bila Tengok Didalam.. Sweet Gila!!!
P.S. 3 – “Suami Hilang Ingatan Akibat Strok Haba”
P.S. 4 – “Kata Susah Dan Derita Dengan GST Tapi Lebuhraya Sesak,Lapangan Terbang Sesak Pergi Umrah Dan Bercuti”Inilah Hujah YB BN Tentang GST !!!
P.S. 5 – PANAS….Inilah Pendedahan TERBARU DS Mukhriz Mahathir Tentang Isu 2.6b Yang Buat Ramai Ahli UMNO TERKEJUT !!!

Tags: , , , , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *