Inilah 10 Perkara Yang WAJIB Anda Tahu Jika Hendak Melancong Ke Thailand…Sangat² PENTING !!!

| May 2, 2016 | 0 Comments

Inilah 10 Perkara Yang WAJIB Anda Tahu Jika Hendak Melancong Ke Thailand…Sangat² PENTING !!!Thailand salah satu destinasi percutian paling menarik di dunia. Bukan itu je, Thailand kaya dengan budaya, adat serta banyak tempat cantik anda boleh kunjungi.

Tempat-Menarik-Di-Thailand

Bila sebut je Thailand, mesti ramai yang suka melancong ke Krabi kerana tempatnya yang cantik.

Jika anda merancang untuk ke Thailand buat pertama kali, anda kena tahu 10 tips penting sebelum ke sana. Takdelah nanti tertipu dan sebagainya.

1. Hati-hati dengan makanan di jalanan

street_food_thailand_fe

Makanan di sana memang awesome dan memang rasa nak lagi. Tapi hati-hati dengan tahap kebersihan di sana takut-takut anda keracunan makanan pula nanti.

2. Orang tidak akan beratur di Thailand

odd_thai_queue-e1459933787864

Orang di sana memang tak beratur. Macam budak sekolah berebut nak beli makanan di kantin. So, kalau anda berdiri je untuk dapatkan sesuatu, memang sampai esok pun tak dapat apa-apa.

3. Jangan lupa ke Pasar Terbuka

floating-market1

Bila melancong kita akan tawar menawar. Jangan lupa ke Pasar Terbuka kerana anda boleh dapatkan barang dengan harga yang sangat rendah, sampai anda sendiri pun terkejut.

4. Makan hanya menggunakan sudu

maxresdefault-1

Di Thailand, anda dilarang untuk makan menggunakan garpu. Ia dianggap kurang ajar dan tidak sopan. Garpu hanya digunakan untuk menolak makanan ke sudu sahaja.

5. Berhati-hati dengan sindiket penipuan

maxresdefault-1-1-e1459934158265

Anda perlu berhati-hati. Ramai pelancong dah terkena. Berhati-hati dengan orang asing yang terlalu mesra. Pastikan harga teksi terlebih dahulu sebelum menaikinya.

6. Hormat dengan adat setempat

Lao_New_Year_dancers

Adat di Thailand, anda tidak boleh menyentuh mereka di  kepala kerana ia bahagian tubuh badan yang paling suci. Jangan tunjukkan sesuatu dengan menggunakan kaki. Hormati mereka dan anda akan dilayan dengan baik.

7. Gunakan pengangkutan awam

tuk-tuk

Kereta api adalah pengangkutan paling murah dan mudah jika anda di Bangkok. Peta yang tertera juga sangat memudahkan anda, serta sistem token yang sangat memuaskan.

8. Bawa pencegah serangga setiap masa

12243666204_ba08a2efb0_o

Rasanya korang tahu kot di Thailand memang banyak nyamuk. Bawa penghalau serangga setiap masa kalau anda tidak mahu digigit. Silap-silap anda balik Malaysia banyak kesan love bite.

9. Orang tempatan di sana memang ramah

shutterstock_297649052-e1459933927133

Walaupun banyak sindiket penipuan di sana, namun orang tempatan di sana sangat murah dengan senyuman. Apa yang pasti mereka sangat peramah dan mulut manis.

10. Nak minum apa?

air

Kalau disana, air apa yang anda akan minum? Pastikan anda minum air yang sudah dibotolkan. Sebab apa? Korang tahu kan tahap kebersihan di sana memang out!

Moga tips ini dapat beri panduan untuk korang yang nak ke Thailand. Share dengan kawan-kawan korang yang lain.

P.S. 1 – Inilah Diantara KESALAHAN-KESALAHAN DS Vida Ketika Berada Di Bangku Simpanan Pemain Sehingga Beliau Diberi AMARAN !!!
P.S. 2 – ‘Hina Sangat Ke Saya Kahwin Dengan Orang Tua?’
P.S. 3 – Suami Selalu Bawa Anak Naik Ke Tingkat Atas, Rupa²nya…
P.S. 4 – “Bekas Peguam Negara Ada Bukti Terhadap Najib” Inilah Penjelasan TS Muhyiddin Yassin Dalam Sidang Media Sebentar Tadi !!!
P.S. 5 – Individu Ini Didatangi Peminta Sedekah,Alangkah Terkejutnya Wanita Tua Itu Sebenarnya Bekas…

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *