Sebuah Kafe Hidang Sosej BABI Pada Pelanggan Muslim. Bila Ditanya Ini Jawapan SOMBONG Pemilik Kafe !!!

| January 16, 2017 | 8 Comments

Sebuah Kafe Hidang Sosej BABI Pada Pelanggan Muslim. Bila Ditanya Ini Jawapan SOMBONG Pemilik Kafe !!! | Seorang pengguna Facebook, Ferrand Esme, mendakwa sebuah kedai bakeri di Pasaraya Hock Choon, Ampang menggunakan sosej daging babi untuk menghidangkan menu sarapan sosej Vienna.

Apa yang menarik perhatian, beliau mendakwa Vienna Sausage daging babi itu turut dihidangkan kepada pelanggan Muslim dan ada antaranya pelanggan yang memakai tudung.

 

Ferrand telah menulis dalam bahasa Inggeris:

Kawan-kawan, terutamanya Muslim. Saya sering minum kopi di sebuah kedai bakeri kecil dalam Pasaraya Hock Choon, Ampang. Saya sering pesan pakej sarapan, namanya sosej Vienna.

Satu pagi, saya pesan sosej Vienna, tapi sosej mereka dah habis.

Kemudian, pekerja mereka, seorang warga Filipina, bergegas ke pasaraya berdekatan dan beli sosej mentah. Apa yang mengejutkan saya, sosej yang diambil pekerja tersebut ialah sosej babi.

Saya perasan ada ramai pelanggan Muslim (kerana mereka bertudung) yang pesan menu sosej yang sama. Jelasnya, mereka tak sedar mereka telah dihidangkan sosej babi.

Apabila saya beritahu pada pemilik bakeri tersebut, seorang lelaki bangsa Cina, dia berkata dengan sombong bahawa bakeri miliknya tidak mengundang pelanggan Muslim, jadi bukan tanggungjawabnya untuk memastikan daging babi tidak dihidangkan.

Bongkak betul lelaki Cina itu. Selama ini, pelanggan Muslim (bangsa Arab dan Melayu) telah menyokong perniagaannya.

Saya rasa simpati dengan rakan-rakan Muslim saya yang telah makan babi selama ini di situ. Tolong sebarkan mesej ini.

Tinjauan penulis mendapati kafe kecil tersebut memang menyenaraikan menu sosej Jerman yang tulen sebagai hidangan sarapan, berharga RM 26.80 dan pelanggan boleh memilijh sosej Vienna atau Bratwurst.

Dengan ini diharap pelanggan Muslim yang makan di kafe bakeri itu berhati-hati selepas ini. Pastikan anda makan hanya di tempat yang dapat anda pastikan telah disahkan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Sumber: Ferrand Esme

P.S. 1 – Awek Cun Mesej Minta Nak Pinjam Duit Di FB. Apa Yang Lelaki Ini Balas…. Memang TERKEDU Dan WIN !!!
P.S. 2 – Picit Jerawat Keluar Benda Putih. Korang Tahu Apa Benda Tu? Mesti Korang Takkan Picit Dah !!!
P.S. 3 – PERINGATAN Untuk Ibu Bapa. Bouncer, Rocker Dan Car Seat Boleh MEMBUNUH Si Penggunanya Tanpa Sedar !!!
P.S. 4 – Terlihat Seorang Pakcik Bersama Seorang Budak Hanya Menjamah Nasi Putih Kosong. Apa Yang Wanita Ini Lakukan Buat Pakcik Itu MENANGIS !!!
P.S. 5 – Pelajar Bukan Orang Gaji Minta Padamkan Papan Hitam !!!

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Comments (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Suhaimi Nawir says:

  Aku tak salahkan tuan empunya Kafe … mencari yang HALAL adalah KEWAJIPAN umat Islam yang mengunakannyan ataupun yang memakannya!!!!
  Memang banyak Kedai makan/Kafe yang dipunyai oleh bukan Islam yang hanya meletakkan PORK FREE premise dikunjungi oleh umat Islam walaupun BANGKAI ayam dan BANGKAI ntah per ntah yang dihidangkan!!!
  Melayu Islam diMalaysia dah mula nak jadi seperti kebanyakkan Melayu Singapura yang tak kisah Bangkai apa yang masuk dalam mulut mereka!!!

  • Moon says:

   Sorry but it is unfair to generalise Singaporean Malays as such. When I travelled abroad to places such as UK, US & Europe, I have seen many Malaysian Malays who eat at non halal restaurants there even though they know.

 2. Scha Abdullah says:

  Um, everyone knows that Vienna sausages are traditionally made with pork… my God, Malaysians.

  • Scha Abdullah says:

   Also, pork smells and tastes very different from beef/chicken sausages. I’m sure you’d realise it once you start eating it.

 3. Moon says:

  This is what we call ‘Karma’ , what goes around, comes around. Many a times, curry puff and other items with beef have been served to people who cannot consume beef. When asked they simple replied ” I didn’t know there is beef inside this food”

 4. aleman says:

  betul la tu yang pergi makan kat situ wat apa complain pulak mengada2 nak makan situ tanggunglah sendiri

 5. Boss says:

  Bertaubatlah sesiapa yang sedar dirinya beragama Islam. Selepas ini jangan masuk mana-mana restaurant Cina yang kesemuanya tidak halal. Betullah tuan punya restaurant tu kata, siapa suruh makan kat restaurant dia yang confirm tak halal dan ada sosej babi. janganlah salahkan orang lain tetapi salahkan diri sendiri sebagai orang yang beragama Islam.

 6. masz says:

  mencari yang halal itu fardu. makan la di tempat yang halalan toiyiban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *